Interview med Inger Wolf, 5.12.2019, Århus.


TEKST: TATIANA RUSUBERG

FOTO: NATALIA WAGNER


Inger Wolf er en nutidig dansk forfatter kendt for sine krimier som er oversat til engelsk, fransk, tysk, spansk og andre sprog. I 2020 udkommer hendes roman ”Hvepsereden” første gang i russisk oversættelse igennem forlaget ”Foliant”. Inden bogens debut på det russiske bogmarked har jeg interviewet forfatteren som jeg var meget spændt på at møde. Det var netop mig der havde oversat ”Hvepsereden” fra dansk til russisk og desuden havde jeg selv skrevet en del krimier som udkom i Rusland.


Jeg stiftede kendskab med Inger Wolfs forfatterskab for flere år siden da jeg stødte på netop ”Hvepsereden”. Bogen havde øjeblikkeligt fanget min interesse med dens særlige atmosfære, usædvanlige plot, dybe indblik i personernes psykologi og spændingsfyldte intrige. Indtil de få sidste sider kunne jeg ikke gætte, hvem drabsmanden var. Jeg begyndte at lede efter forfatterens andre bøger og fandt ud af at ”Hvepsereden” er en del af en krimiserie om politikommissær Daniel Trokic. Serien består af syv bind, og den første af dem vandt i sin tid Kriminalakademiets debutantpris.


Siden da har Inger Wolf skrevet endnu to krimiserier: tre romaner om psykiateren Christian Falk som rådgiver politiet, og tre bøger i serien ”Pyromanen”. Wolfs forfatterskab havde gjort så stort et indtryk på mig, at jeg kontaktede hende og spurgte om hun var interesseret i, at hendes bøger udkom i Rusland, og jeg tilbød mig selv som oversætter. Inger tog med glæde imod tilbuddet, fordi hun mener at Rusland er et utroligt spændende land med en storslået litteratur som hun meget gerne vil besøge ved en lejlighed. Hun er glad for, at forlaget ”Foliant” har købt rettigheder til ”Hvepseredens” udgivelse, og hun håber på at bogen får en god modtagelse hos russiske læsere.

Inger Wolf har en dejlig personlighed: Hun er helt nede på jorden og rar at snakke med. Hun sagde straks ja til et interview for de russiske læsere som har til formål at præsentere hende som forfatter og som menneske og fortælle lidt om hendes værker. Inger har inviteret mig sammen med fotografen Natalia Wagner til en frokost i sit hjem i Århus. Til min store overraskelse og begejstring kørte vi på vej til hendes adresse forbi H.C. Ørsteds Vej, hvor det uhyggelige hvide hus fra ”Hvepsereden” lå: Netop det hus hvor en hel række forfærdelige forbrydelser havde deres begyndelse i. Og så trillede vi ind i Højbjerg, hvor politikommissæren Daniel Trokic boede!


Inger har fortalt at hun i sine bøger tit beskriver de steder som hun godt kender, steder, hvor hun selv har boet eller besøgt. Fx hendes oplevelser under turen til Alaska gav hende inspiration til romanen ”Under en sort himmel”. Det gør forfatteren for at gengive en unik lokal atmosfære og for at fremme sine bøgers troværdighed. Tit tager hun ud og besøge de steder hvor handlingen i den bog, hun er i gang med at skrive, foregår i. Hun mener ikke at fx Google Maps kan give en god nok fornemmelse af de lokale forhold, især når der er tale om en krimiplot, hvor en gerningsmands handlinger skal følge en bestemt tidsplan.


Inger Wolf bor meget simpelt i en ikke så stor men hyggelig lejlighed som hun deler med en hund og to katte. En af kattene har hun fået af sin datter som fandt den på gaden. Forfatteren har ingen bil fordi hun foretrækker at gå så meget som muligt. Inger er en fuldtidsforfatter og hun er en af de få i branchen som kan leve af deres forfatterskab. Men det tog hende mange år at komme der til.


Inger begyndte at skrive som 15-årig: Først nogle noveller og derefter en roman om musik og parforhold. Hendes dansk lærer i folkeskolen blev opmærksom på en talentfuld pige, og Inger fik lov til at skrive på bogen i dansktimerne på den betingelse at hun skulle blev færdig med romanen og sende den til et forlag. Det gjorde hun også som 17-årig, men forlaget afviste bogen. Heldigvis fik hun nogle gode råd fra redaktøren om, hvad hun kunne ændre i romanen for at gøre den bedre, og det gav Inger trods skuffelsen mod på at fortsætte med at skrive. Hendes anden bog blev dog også afvist af et forlag. Wolf gav dog ikke op: Hun begyndte at læse om skrivekunsten og skriveteknik samt arbejde hårdt på hendes tekster. Ti års arbejde gav pote: Første roman om politikommissæren Daniel Trokic blev en succes og modtog en litterær pris. Hendes redaktør foreslog hende at skrive en fortsættelse og starte på en serie med Daniel Trokic som hovedperson.


I dag betragter Inger Wolf forfatterskab som et håndværk: Ens talent og begavelse er ikke nok til at skrive en god bog. Forfatteren redigerer hver sin roman flere gange og omskriver flere ting efter sin redaktørs anvisninger. Og dette store arbejde kan godt mærkes på de færdige bøger hvor intet er tilfældigt og hver en lille detaljer er på sin plads. Desuden samarbejder Inger Wolf både med politiet og psykiatrien for at bringe sine bøger tættest muligt på virkeligheden.

Det der kendetegner Wolfs bøger er at hun ikke er bange for at tage tunge og hårde emner op og vise samfundets mørke bagside, selv når hun beskriver det danske velfærdssamfund som er bygget på demokratiske værdier. I sine spændingsromaner udforsker Inger Wold ondskab og vold: Hvor kommer de fra? Hvorfor får de lov til at vokse og udvikle sig? Hvordan kan de stoppes og bekæmpes? Wolf er utrolig god til at skildre menneskers mørke sider samt seriemorderes tankegang og følelser. Hun viser med stor troværdighed en psykopats syge, abnorme logik. Forfatteren har en stor viden om og et godt indblik i psykiatrien og psykiatriske problemstillinger da hun selv i mange år har levet med en bipolar lidelse som hun med tiden har lært at håndtere ved hjælp af sund kost, motion og struktur på hverdagen.


Jeg har spurgt Inger hvad hendes holdning er til, at ”Hvepsereden” bliver den første af hendes bøger som de russiske læsere stifter kendskab til. Det er jo ikke den første roman i serien om politikommissæren Trokic men den fjerde. Inger mener, at ”Hvepseren” er en af hendes bedste bøger, og derfor er hun meget glad for at netop denne bog bliver oversat til russisk som første. Netop denne roman gjorde i sin tid Inger Wolf kendt i Danmark og i andre lande. ”Hvepsereden” skiller sig fra andre krimier fordi den handler om meget grusomme forbrydelser samt har en række grafiske og naturalistiske beskrivelser af voldsscener. I den henseende ligner romanen bøger af den franske krimimester Jean Christophe Grangé. Dog overkommer Inger Wolf ham når det gælder psykologisme og indblik i en gerningsmands indre motivation, da den danske forfatter ikke ser en drabsmand kun som et grusomt monster men også som et ofre, der lider.


Jeg vil afslutte artiklen med en kort beskrivelse af Inger Wolfs kommende bog.


En teenagedreng findes dræbt i en villa i Århus. Villaen har stået tom længe. Liget er blevet mishandlet og døde hvepse ligger strøet rundtomkring. Østjyllands Politi i Århus sættes på efterforskningen og Trokic mistænker hurtigt drengens forældre. Virkeligheden viser sig at være endnu mere uhyggelig, da sagen begynder at trække tråde til en gammel voldtægtssag.